Een orthopeed, eigenlijk kort voor orthopedisch chirurg, houdt zich bezig met al het lichamelijke dat met beweging te maken heeft. Denk hierbij aan botten, pezen, spieren, banden en gewrichten. Het is dus een enorm breed vakgebied. Wanneer je pijn hebt tijdens het bewegen of minder soepel beweegt kan de huisarts of fysiotherapeut je doorverwijzen naar de orthopeed. In de Van Dale wordt orthopedie als volgt gedefinieerd:
or·tho·pe·die (de; v)
onderdeel van de geneeskunde dat zich bezighoudt met misvormingen en functiestoornissen door afwijkingen van skelet en spieren
Wanneer ga je naar de orthopeed?
Over het algemeen kun je de redenen waarvoor je bij de orthopeed terecht komt onderbrengen in 7 types bewegingsklachten. Deze klachten kunnen aangeboren zijn, door een ongeluk komen of spontaan ontstaan:
- slijtage (ook wel artrose genoemd)
- botontkalking (ook wel osteoporose genoemd)
- een ongeval of blessure
- een breuk of scheur
- een ontsteking
- een lichaamsdeel uit de kom
- zijwaartse kromming in de wervelkolom (ook wel scoliose genoemd)
Wat doet de orthopeed?
Het doel van de orthopeed is pijnvermindering en/of het verbeteren of herstellen van de mobiliteit. Logischerwijs begint hij of zij met een gesprek en een lichamelijk onderzoek om te kijken waar je klachten vandaan komen. Het kan zijn dat hierbij extra onderzoeken nodig zijn, zoals een röntgenfoto, echo, MRI of CT-scan. Op basis van deze informatie wordt een diagnose gesteld en bepaald welke behandelmethode het beste bij je past. Dit kan bijvoorbeeld pijnstilling, fysiotherapie of een operatie zijn. Er zijn twee typen behandelmethoden mogelijk:
Conservatieve behandeling
Een conservatieve behandeling betekent dat er (nog) geen operatie nodig is. De orthopeed schrijft in dit geval pijnstilling en/of fysiotherapie voor. Ook kan er gekozen worden voor een passief hulpmiddel zoals een spalk en/of Zorgwol om het gewricht (meer) rust te geven.
Operatieve behandeling
Een operatieve behandeling betekent dat, zoals het woord al zegt, er gekozen wordt voor een operatie. Er kan bijvoorbeeld een gewricht vervangen of hersteld worden, maar het kan ook zijn dat de orthopedisch chirurg kiest voor een kijkoperatie om een betere diagnose te kunnen stellen.
Mijn orthopeed heeft Zorgwol geadviseerd, wat nu?
Allereerst kunnen we zeggen dat je een hele goede en slimme orthopeed getroffen hebt. Zorgwol kan niet alleen helpen om de druk op bijvoorbeeld je enkelgewricht te verlagen, het helpt ook tegen jeuk als je in het gips zit. Het is niet alleen onmisbaar tijdens je herstel, maar ook erna (en eigenlijk ook ervoor, mocht je een bezoekje aan de orthopeed willen voorkomen). Je shopt je Zorgwol natuurlijk gewoon hier online:
Leave a Reply