Het Pieterpad: de bekendste wandelroute van Nederland

Het Pieterpad Header

Je hebt er misschien wel eens van gehoord: het Pieterpad. Het is de crème de la crème van de Nederlandse wandelroutes. In dit artikel vertellen we meer over wat je precies kunt verwachten als je deze prachtige tocht wilt maken.

Wat is het Pieterpad?

Het Pieterpad is een wandelroute van ruim 500 kilometer van het noorden naar het zuiden van Nederland (of andersom). De route loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg nabij Maastricht, verdeeld over 26 etappes. Er wordt hierbij zoveel mogelijk over onverharde wegen gelopen. Het is voor wandelliefhebbers de ultieme route om de diversiteit van ons land van dichtbij te aanschouwen.

Kan iedereen het Pieterpad lopen?

Kort gezegd: ja. De originele route bestaat dan wel uit flinke etappes van 15 tot 22 kilometer, het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen indeling te maken en kortere (of langere) afstanden te lopen. Een deel van de route afleggen kan natuurlijk ook, er zijn helemaal geen regels! Alle stops zijn overigens goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben horeca- en overnachtingsgelegenheden.

De route

Etappes van noord naar zuid:

 1. Pieterburen – Winsum
 2. Winsum – Groningen
 3. Groningen – Zuidlaren
 4. Zuidlaren – Rolde
 5. Rolde – Schoonloo
 6. Schoonloo – Sleen
 7. Sleen – Coevorden
 8. Coevorden – Hardenberg
 9. Hardenberg – Ommen
 10. Ommen – Hellendoorn
 11. Hellendoorn – Holten
 12. Holten – Laren
 13. Laren – Vorden
 14. Vorden – Zelhem
 15. Zelhem – Braamt
 16. Braamt – Millingen
 17. Millingen – Groesbeek
 18. Groesbeek – Gennep
 19. Gennep – Vierlingsbeek
 20. Vierlingsbeek – Swolgen
 21. Swolgen – Venlo
 22. Venlo – Swalmen
 23. Swalmen – Montfort
 24. Montfort – Sittard
 25. Sittard – Valkenburg
 26. Valkenburg – Maastricht

Tips voordat je het Pieterpad gaat lopen

Een tocht als het Pieterpad is prachtig, maar het is verstandig om niet geheel onbeslagen ten ijs te komen. Daarom wat tips van ons:

Goede schoenen

Ja, het is een beetje een open deur intrappen, maar het zal je verbazen hoeveel mensen op pad gaan op verkeerd schoeisel. Gympen, flatjes, sandalen, slippers en zelfs hakken zijn de revue al gepasseerd. Dat is, je zou zeggen natuurlijk, vragen om problemen. Zorg voor echte wandelschoenen met voldoende steun aan de enkels en een goede ‘afwikkeling’ van de voet, dat maakt het wandelen al een stuk prettiger. Ons favoriete merk is Lowa trouwens.

Weten waar je heen gaat

Een goede voorbereiding is wel zo prettig, je wilt natuurlijk niet totaal ergens anders uitkomen. Alle etappes en routebeschrijvingen zijn te vinden op de officiële site van het Pieterpad. Het is zelfs mogelijk jouw route met GPS te volgen!

Zorg voor eten en drinken

Hydrateren kun je leren. Tijdens een tocht als deze is het vooral belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt. Neem dus in ieder geval een bidon met water mee, en wellicht een energiedrankje zoals AA. Ook een camelbag kan uitkomst bieden. Daarbuiten is het belangrijk om je energie op pijl te houden. Als je geen zware dingen mee wilt nemen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een energiereep.

Zorgwol: onmisbaar op het Pieterpad

Hoe goed je schoenen ook zijn, aan sommige probleempjes ontkom je helaas niet zomaar. Denk bijvoorbeeld aan blaren, eczeem en vermoeide voeten. Daarom is het ook zeer aan te raden om Zorgwol Wandel te gebruiken wanneer je deze prachtige route gaat wandelen. Zorgwol werkt drukverlagend, absorberend en ventilerend, waardoor je deze vervelende dingetjes voorkomt. Hoe je het gebruikt lees je hier. Zo loop je deze route zonder moeite uit! Uiteraard is Zorgwol Wandel verkrijgbaar in onze webshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X